Drenaj kuyuları: Drenaj sisteminde kuyuların amaç ve faydaları nelerdir? nasıl uygulanmalıdır? Drenaj Kuyusu Nedir, Neden Ve Nasıl? Drenaj Çeşitleri Sistem Ve Hakkında Bilgi

Drenaj kuyuları: Drenaj sisteminde kuyuların amaç ve faydaları nelerdir? nasıl uygulanmalıdır? Drenaj Kuyusu Nedir, Neden Ve Nasıl? Drenaj Çeşitleri Sistem Ve Hakkında Bilgi

Drenaj kuyuları: Drenaj sisteminde kuyuların amaç ve faydaları nelerdir? nasıl uygulanmalıdır? Drenaj Kuyusu Nedir, Neden Ve Nasıl? Drenaj Çeşitleri  Sistem Ve Hakkında Bilgi

Drenaj kuyuları: Drenaj sisteminde kuyuların amaç ve faydaları nelerdir nasıl uygulanmalıdır? Drenaj Kuyusu Nedir, Neden Ve Nasıl? Drenaj Çeşitleri  Sistem Ve Hakkında Bilgi

 

 Bina ve yapı sektöründe dayanıklılığını artırmak için, yapı malzemelerini bazen olumsuz etkileyen dış çevresel faktörlerin etkilerinden maksimum koruma sağlamak önemlidir. Drenaj sistemi vedrenaj kuyuları,  aşırı bir birikimini önleyen, sistemin belirli bir bölümünde yer alan binaların güvenliğini ve bütünlüğünü sağlayan ayrılmaz bir parçasıdır.

 

Genel olarak, yoğun yağışlardan ve kar erimesinden sonra, sahada durgunlaşan toprak işlemeyecek ve yere girmeyen çok fazla su birikmektedir.

Bu gibi durumda, toprak, mevcut konut veya diğer binaların temelinin tahrip olduğu kadar korozyon ve erozyona maruz bırakır. Bina veya yapıyı böyle bir durumda zarar görmelerini önlemek için herhangi bir önlem almazsa, yüksek nem oranı bölgedeki tüm binaların erozyon uğrayarak  çökmesine yol açacaktır.

 

Drenaj kuyularını kurmak için, binanın veya evin dört etrafına bir drenaj sistem için gerekli olan kazı yapılarak, Koruge veya pvc kuyu sistemine uygun çap ve ebatlarda kapalı tip bir boru hattı döşendikten sonra kuyular yerleştirilir. Bu drenaj kuyuların sayısı, coğrafi bölgeye, ve toprak türüne ve yeraltı suyunun yoğunluk ile derinliğine bağlı olarak her bir özel durum için ayrı ayrı belirlenir.

Drenaj sistemindeki kuyu ve kuyu çeşitleri inşaat türüne bakılmaksızın, drenajı olmayan bir camdır, drenaj duvarlarına, bazı durumlarda kanalizasyon boruları bağlıdır bu gibi durumlarda kuyu içi içten ve dıştan izolasyon ve su yalıtım uygulanmalıdır. Kurulum yöntemi, ürünün zeminde derinleşmesini içerir.

Su hayatın vazgeçilmezidir ancak yapılara zarar veren unsurların başında gelmektedir. Bu sebeple suyun yapılardan uzaklaştırılması gerekmektedir. Sizin için drenaj nedir, neden ve nasıl yapılır?

 Drenaj sistem çeşitleri ve kuyu uygulamaları hakkında bilgi şeklindeki konu başlıklarını detaylı bir şekilde derledik. Yapıların suyun olumsuz etkilerinden korunması adına bazı çalışmalara gereksinim duyulmaktadır Bu sayede yapıların suyun bina üzerinde oluşturabileceği çeşitli etkilerin önüne geçilmesi mümkün hale gelebilmektedir bu gibi durumlarda drenaj sistemi ve kuyu sistemi bir birine paralel çalıştırılmalıdır .

Kuyu çeşitleri

Yapı sektöründe çeşitli alanlarda bir çok noktada kuyu ismi verilmektedir bina temelinde asansör için açılan belirli bir ölçüde asansör çukuruna  asansör kuyusu olarak dilendirilmektedir.  Bina temelinde  kuyu temel makine yardımıyla açılan kolon yerlerin kuyu olarak bilinmektedir.  

Drenaj Sistemi Nedir?

Suyun yağışlı havalarda  doğal veya yapay yollarla binalara zarar vermesinin önüne geçmek adına uzaklaştırılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmaya drenaj sistemi adı verilmektedir. Bu bakımdan oldukça önemli bir uygulama olma özelliği barındırmaktadır böyle bir durumda drenaj sistemi ve kuyu sistemi bir birine entegre edilmelidir.

 

 

 

Drenaj Neden Yapılır?

Drenaj kuyu sistem yaptırımı işleminin gerçekleştirilmesinden sonrasında evlere yahut herhangi bir yapıda suya ait bir zarara rastlanmaması sağlanabilir olmasından dolayı drenaj işlemi gerçekleştirilir. Bunun yanında drenaj sistemi ile kuyu sistemi  birlikte yapının dayanıklığı artmakta ve uzun yıllar boyunca dayanması sağlanabilir olmasından dolayı yapılması büyük bir gereksinim olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Drenaj Nasıl Yapılır?

Drenaj, bina çevresinde kuyu açılarak gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu drenaj sisteminin kuyuları en az 2 metre derinlikte ve ortalama olarak 50×50 santimetrelik boyutta bina köselerinde toprak kazı yöntemiyle açılır. Drenaj sistemin kuyularının açılma işleminin gerçekleştirilmesinden sonrasında ise harç kullanılmadan moloz ve taş duvar olarak örülmesi şeklinde gerçekleştirilir. Devamında üzeri yüksek dozajlı betondan yahut paslanmaz çelik veya sacdan yapılmış olan bir kapak ile kapatılır. Kuyu drenaj sağlanması adına gerçekleştirilen bu işlemin uygulanış şekline göre iç ve dış drenaj olarak adlandırılan bir işlem olma özelliği taşımaktadır.

 

Drenaj Çeşitleri ve Uygulamaları Hakkında Bilgi

İç drenaj ; doğru bir sistem olmamakla beraber  genel olarak dış drenajı işleminin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda yapılan bir drenaj çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapıların bodrum katlarında gerçekleştirilen bu drenaj çeşidinde, genel yapı itibariyle binanı merkezinin yerine bodrum katının döşemelerinin en az 2 metre derinlikte ve ortalama olarak 50×50 santimetrelik boyutta kuyu açılır.

Kuyu: yapıların altında biriken suların bir araya toplanmasını sağlayarak suyun rahat bir şekilde su motoru veya  pompa veya drenaj yardımıyla tahliye edilebilmesi için yapılan ,drenaj sistemi ayrılmaz bir parçası olan kuyu sistemidir  

Kuyu sistemlerin açılma işleminin gerçekleştirildikten sonrası ise harç kullanılmadan moloz ve taş duvar olarak örülür. Kuyu üzerine sac yahut betondan bir kapak kullanılarak kapatılmalıdır. Uygulama ve Yapım noktasında iç drenaj için öncelik olarak yapımı gerçekleştirilen kuyunun üzerine, otomatik şamandıralı olarak çalışan bir su motoru yerleştirilir.

Drenaj sistemindeki suyun tahliye olacağı  yere bir ucu bağlanan ve diğer ucu da su motoruyla bağlantılı olacak biçimde drenaj kuyusuna indirilen bir pi maş veya su borusu takılır. Borunun kuyuya indirilmesi esnasında dikkatli ve detaylı olmak çok önemlidir. Su borusunun kuyu tabanına 10 15 santimetre yüksekte bırakılarak tam yere değdirilmemesi gerekir. Bu detayın sağlanabilmesi için ise 15-20 santimetrelik bir boşluk bırakılmak suretiyle uç kısmına da süzgeç ile yaprak tutucular takılması gerekmektedir. Bu durumda  zeminden sızan su, yapının bodrum katının taban seviyesi üzerinden 40-50 santimetre kadar bir seviyeye yükseldiği esnada su pompası çalışıp biriken bu suyu dışarı atar.

Dış drenaj; iç drenaj dış drenaj uygulamasıyla benzer bir yapıya sahiptir. Bu uygulamanın iç drenaj dan  farklı olması ise yapı veya binanın çevresine yapılıyor olmasıdır. Yapının toprak altında kalacak bölgenin temel duvarları arasına gerekli ölçümler yapılarak  50 ile 100 santimetre arasında bir mesafede dışarı yapılan 30-50 santimetre derinlikte bir drenaj  kanal açılmaktadır.

Açılan drenaj  kanalın zemin ve tabanına ise 20 cm çapına sahip bir beton yahut kil künkler belirli aralıklarla yerleştirilmektedir. Kanal içerisine ise künk yüksekliğinin yarısında olacak biçimde kil dolgu soldurulması söz konusudur. Bu drenaj uygulamasında yüzeye yakın olan kısımlar ise kum ile doldurulmaktadır.

Yapının çevresinde açılmış olan drenaj kanalında köşe yaptığı kısımlardan, en az 50-50 santimetre olacak biçimde, kanal tabanından ise 15-20 cm aşağı bölgeden başlamak suretiyle bahçe seviyesine kadar yükselmekte olan taş yahut beton bacalar yapılması söz konusudur. En düşük seviye de bulunan künk kanalizasyon gibi yerlere