Haberler / yeni şantiyemize Beşiktaş Balmumcu Ortaköy Mustafa izzet efendi sok

yeni şantiyemize Beşiktaş Balmumcu Ortaköy Mustafa izzet efendi sok

yeni şantiyemize Beşiktaş Balmumcu Ortaköy Mustafa izzet efendi sok

yeni şantiyemize Beşiktaş Balmumcu Ortaköy  Mustafa izzet efendi  sok

Drenaj Nedir?

•  Günümüzde hayatımızın kaynağı olan yeraltı ve doÄŸal hava ÅŸartlarıyla da oluÅŸan su, hayatımızı bir çok konuda kolaylaÅŸtırdığı gibi bazı konularda da olumsuzlaÅŸtıraraktan zorlaÅŸtırıyor bilmektedir, su dünya üzerindeki canlılar için her ne kadar yaÅŸamımız için vazgeçilmez olsa da bina- tesis gibi yapılar  için sıkıntı yaratabilmektedir.

•  Bu sıkıntıya neden olan su ve su yapılarını bina ve inÅŸaatlardan uzaklaÅŸtırma su yalıtım uygulama kullanılan sisteme iÅŸlemlerinin bütününe Drenaj adı verilir.

• Ä°ç drenaj ve Dış drenaj olmak üzere; 2 çeÅŸit drenaj sistemi vardır.

 Peki Bu Drenaj Sistemleri Neden Önemli ?

•  Bina ve yapıların statik açıdan daha uzun ömürlü olması ve su’dan daha az etkilenmesi için bina etraflarında ve çevrelerinde binaların korozyona maruz kalmaması için drenaj sistemi uyguluyoruz.

•  Bunu anlatabilmek için biraz yalıtım kısmını da anlatmamız gerekiyor.

•   Bundan önceki yazılarımızda Su Yalıtımın öneminden çokça bahsetmiÅŸtik, bu yazımızda biraz su yalıtım konusu üzerinden geçmek istiyoruz.

•  Yapılarımızı ve Binalarımızı yaparken önen taşıyan toprak altında kalan bölgelerde, yani temellerde ve bodrum katlarına yeraltı su kaynakları dışarıdan yapı ve bina içerisine sızdırmaması için temel bohçalama sistemiyle bir yalıtım uygulaması yapmamız gerekiyor.

• Bu su yalıtım uygulamaların türevi çimento esaslı ürünler, poliüretan esaslı ürünler olabilir.

• Buradan su yalıtım yapımı için hangi malzeme seçilirse seçilsin, ki genelde yapılan bütün esaslı malzemeler geçerlidir, kullanırken üretici fabrikaların sunduÄŸu bazı detay sarfiyat miktarları vardır.

•  Bütün esaslı bir ürünle binamızın perde yalıtımı yapacağımızı, temel yalıtım yapacağımızı varsayalım, üreticiler genelde bu malzemenin metrekarede filesiz 2,5 kilogram fileli 4,5 kilogram arasında sarfiyat kullanılması gerektiÄŸini söylemekteler.

•   GördüÄŸü gibi arada yarı yarıya bir fark var, peki bu farkın hesaplamalarını neye göre yaparak söylüyorlar?

•    Bu binanın toprak kısmı içerisinde olan basınçlı su miktarına göre yapı derinliÄŸine göre deÄŸiÅŸim görüne bilmektedir.

•    Örnek diyelim ki 3 zemin bodrumlu kattan oluÅŸan bir bodrum yapımız var.

•     Bu yapımızın-1. katında maruz olduÄŸu su miktarıyla-2. katındaki maruz kaldığı su miktarlar arasında % 20 ile % 80 farklılıklar olabilir.

         Bunu Neden Yapıyoruz Peki?

•  Bitümüm izolasyon ve çimento bazlı Su yalıtım malzemesinin karışım oran miktarına göre uygulanan yüzeyde belirli bir kalınlık oluÅŸturması için. 3,5 kilogram sarfiyat ve araya donatı filesi yaptığınız bir yüzeyde ortalama yaklaşık 3,15 milim civarında bir kalınlık meydana gelir.

•  Suyun basınç oranı ne kadar çok etkin olursa yalıtım yüzeyinden Mikron seviyesinde Kristaller malzemeler çözünmeye baÅŸlayarak yalıtımı yavaÅŸ bir ÅŸekilde bitirir.

         Burada drenajın rolü nedir?

•  Binamıza drenaj yaptığımız esnada, binaya çarpacak olan basınçlı su miktarı azalacağından suyun atım ömrü de daha fazla artacaktır ve bu da doÄŸal olarak binamızın ömrünü uzatacaktır.

             Drenaj ÇeÅŸitleri Nelerdir?

             Drenaj - Drenaj sistemleri

             Drenaj sistemi

             Drenaj çalışması

             Drenaj nasıl yapılır

             Drenajın faydaları

             GüçlendirilmiÅŸ drenaj sistemi

             Su yalıtımı

             Drenaj su yalıtımı

             Drenaj izolasyon yapımı

             Drenaj su yalıtım koruması yapımı

             Drenaj nasıl çalışır

             Drenaj nerelere yapılır

             Drenajdın avantajları

             Drenajın faydaları

             Bahçe drenaj – bina drenaj

 

         GüçlendirilmiÅŸ Drenaj Nedir

  GüçlendirilmiÅŸ drenaj bina ve yapı demir donatısı kimyasal yollarla korozyon dan arındırılmış bina perdelerine uygun görüldüÄŸü lokal ve noktasal alanlarda tamir haçlarıyla çiroz demir yerleri ve perde ile raddeye temel birleÅŸim noktaları yüksek aderanslı tamir harçlarıyla tamirat dolum ve pah iÅŸlemleri yapılmalıdır.

   Drenaj- Drenaj sistemleri- Drenaj sistemi- Drenaj çalışması- Drenaj nasıl yapılır

   Drenajın faydaları- GüçlendirilmiÅŸ drenaj sistemi -Su yalıtımı- Drenaj su yalıtımı –

   Drenaj izolasyon yapımı- Drenaj su yalıtım koruması yapımı- Drenaj nasıl çalışır –

   Drenaj nerelere yapılır- Drenajdın avantajları- Drenajın faydaları –

  Bahçe drenaj – bina drenaj nasıl yapılmalı

   Bina toprak altı temel ve perdelerin suyla iliÅŸkisi kesilebilmesi için izolasyon ve su yalıtım iÅŸlemleri yapılmalıdır.

  GüçlendirilmiÅŸ drenaj nedir sorusuna gelirsek binanın çevresine suyun bina ve yapı statiÄŸine temas ettirilmeden drenaj sistemiyle tahliye edilmesinin saÄŸlanması gerekmektedir,

  Peki suyun bina yapı statiÄŸine temas ettirmeden nasıl tahliye ettirilir öncelikli olarak bina ve yapı kenarındaki bölgelere müdahale kuyuları oluÅŸturulmalı drenaj hatları bu köÅŸelere yapılan kuyular sayesinde tıkanmadan ve dönüÅŸlerden kırılmadan toplama ve tahliye kuyusuna suların akıtılması saÄŸlanmalıdır,

  Bina çevresine yapılacak drenaj sistemi öncelik olarak detay iyi düÅŸünülmeli detay çalışmaları iyi yapılmalıdır detay uygulamalarında bütün hesaplamalar detaylar düÅŸünülmüÅŸ olmalıdır drenaj ve güçlendirilmiÅŸ drenaj- ve drenaj sistemi binanın sudan korunuma amaçlı kullanılmalıdır,

  Drenaj- Drenaj sistemleri- Drenaj sistemi- Drenaj çalışması- Drenaj nasıl yapılır

   Drenajın faydaları- GüçlendirilmiÅŸ drenaj sistemi -Su yalıtımı- Drenaj su yalıtımı –

    Drenaj izolasyon yapımı- Drenaj su yalıtım koruması yapımı- Drenaj nasıl çalışır –

    Drenaj nerelere yapılır- Drenajdın avantajları- Drenajın faydaları -Bahçe drenaj – bina drenaj

    DoÄŸru yapılan güçlendirilmiÅŸ drenaj sistemi Binanın dışındaki su ve rutubetin bina Ä°çine sızmasını önlemek için yapılan imalatların tamamıdır.

 

  KANALÄ°ZASYON: Bina içinde pis su hatları kullanılan suyun önce PVC pi maÅŸ yardımlarıyla bina dışına taşınmasına sıhhi tesisat; bina dışındaki ÅŸehir kanalizasyon ÅŸebekesine intikalinden sonraki sisteme kanalizasyon ve nihayette Atıksu arıtma denir.

  GÜÇLENDÄ°RÄ°LMÄ°Åž DRENAJ: sistemi ise, sadece yaÄŸmur sularının ve yüksek seviyede olan yeraltı sularının bina içerisine sızdırmadan uzaklaÅŸtırılması ile ilgilidir.

   Binanın bodrum katları seviyesinin üstünde olan yeraltı sularının binaya basınç yapmaması için bu suların bina kullanım kotunun altında bir seviyeye uzaklaÅŸtırılması için yapılan uygulamalardır. Bunun için yapının etrafına yapılan iÅŸlemin avantajı porozitesi yüksek, (süzme kabiliyeti olan) malzeme ile tabaka yapılır ve bina dip seviyesinden suları toplayan borular ile, su uzaklaÅŸtırılır.

  Ancak, esas, drenaj ÅŸebekesi; YaÄŸmur sularının ve akarsu taÅŸkınlarının binaları ve insanları etkilememesi için, Bina dışındaki açık alanlara yaÄŸan yaÄŸmuru, ızgaralı rögarlar vasıtası ile borulara alınıp, kentsel alandan uzaklaÅŸtırılması ve akarsulara boÅŸaltılmasını saÄŸlayan sistemlerdir. Kentsel alanda yüksek debili drenaj gerektiren alanlarda ve açık derelerde, en uygun drenaj sistemi “AÇIK KANALLAR” dur.

         Neden Ä°ç Drenaj

  Bina dışında drenaj yapma imkânı bulunmayan durumlarda bodrum katında yapılan türdür.

   Neden içeriden drenaj yapılması istenmekte bina dış tarafta komÅŸu binalara bitiÅŸik yapılmış binalarda dışarıdan drenaj yapma imkânı bulunmamaktadır genellikle konutların merkezi yerinde bodrum döÅŸemesi en az 2 m derinlikte zorunlu durumlarda yapı statiÄŸine zarar vermeyecek ÅŸekilde 40×40 cm boyunda bir kuyu ÅŸeklinde yapılmalıdır.

   Kuyu harçsız moloz taÅŸ duvar olarak örülmeli ve üzeri sac ya da beton bir kapakla kapatılmalı gerekir.

 Kuyu içerisine, otomatik olarak çalışan bir su motoru yerleÅŸtirilmek gereklidir.

  Bir ucu suyun tahliye olacağı yere diÄŸer ucu ise döküleceÄŸi yere baÄŸlanan ve su motoruyla da baÄŸlantılanan bir su borusunun diÄŸer ucu da kuyuya indirilmelidir. Fakat boru, kuyu zemininden 15-20 cm yukarıda bırakılmalıdır ve ucuna da bir süzgeç takılması gerekir.

  Bina iç zeminden sızan su bodrumun radyal temel taban seviyesinden 40-50 cm aÅŸağıya kadar yükseldiÄŸinde su pompası çalışmakta ve suyun dışarı atılması saÄŸlamaktadır.

  Drenaj- Drenaj sistemleri- Drenaj sistemi- Drenaj çalışması- Drenaj nasıl yapılır- Drenajın faydaları- GüçlendirilmiÅŸ drenaj sistemi -Su yalıtımı- Drenaj su yalıtımı -Drenaj izolasyon yapımı- Drenaj su yalıtım koruması yapımı- Drenaj nasıl çalışır- Drenaj nerelere yapılır- Drenajdın avantajları- Drenajın faydaları -Bahçe drenaj – bina drenaj

2. Dış Drenaj

  Ä°ç drenajdan farkı, bina çevresi açık ve ferah olan yapılarda dışarıdan müdahale imkânı olan binalarda dış tan konut çevresinde temel duvarından 60-120 cm kadar dışarıda ve temel tabanından 3,50 cm derinde %10-15 eÄŸimli bir kanal açılmalıdır ve kanal zemininde genellikle 20 cm çapındaki beton ya da kil künkler-büzler 2-4 cm aralıklarla döÅŸenmeleri gerekmektedir. Künklerin birleÅŸim ek noktaların alt yarısı, çimento harcıyla kapatılmaktadır.

 Kanal, künk yüksekliÄŸinin yarısına kadar taÅŸ tozu ile doldurularak iyice sıkıştırılmakta ve taÅŸ tozu dolgu ve künklerin önce iri, sonra ufak taÅŸ parçalarıyla, yüzeye yakın kısmı ise iri kumla doldurulmaktadır.

 Drenaj kanalının köÅŸe yaptığı yerlerde, en az 70×50 cm çapında dik dörtgen ÅŸeklinde ve kanal tabanından 15-20 cm daha derinden baÅŸlayıp, bahçe seviyesine kadar yükselen beton rögarlar-bacalar yapılmalı, künkler bu rögarlara baÄŸlanmakta ve en düÅŸük seviyeli künk de dere, kanalizasyon vb. yerlere baÄŸlanarak suyun binadan uzaklaÅŸtırılması saÄŸlanmaktadır.

  Drenaj da künk yerine delikli ve oluklu plastik PVC borular da keçe sarılarak kullanılmaktadır.

  Çapları 100-150 -200 mm, boyları da 100 m’ye kadar olan bu borular, hafif ve iÅŸçiliklerin kolay olması bakımından tercih edilirler.

   Basit drenajlarda ise iri taÅŸ parçalarıyla, plaka taÅŸlarla veya tuÄŸlalarda da drenaj uygulaması yapılabilmektedir.

         Drenaj Sistemi Nasıl Yapılır?

   DoÄŸru ve saÄŸlam bir drenaj sistemi yapabilmesi için temel kotuna ulaÅŸmak gerekir.

  Gerekirse temel kotunun minimum 50- 60 santim altına kadar inip sistemi doÄŸru bir ÅŸekilde oluÅŸturmak lazım.

   Drenaj- Drenaj sistemleri- Drenaj sistemi- Drenaj çalışması- Drenaj nasıl yapılır

Drenajın faydaları- GüçlendirilmiÅŸ drenaj sistemi -Su yalıtımı- Drenaj su yalıtımı -Drenaj izolasyon yapımı- Drenaj su yalıtım koruması yapımı- Drenaj nasıl çalışır- Drenaj nerelere yapılır- Drenajdın avantajları- Drenajın faydaları -Bahçe drenaj – bina drenaj

 Delikli olan PVC boruların üzeri keçe ile sarılması gereklidir.  PVC delikli drenaj borusu, çamur gibi yapı ve atık gibi malzemelerden tıkanmaması için geotekstil keçe boruları etrafında 90 derece çepeçevre dolandırılıp belirli bir eÄŸimli bir ÅŸekilde kuyuda toplanır ve kuyudan pompa yardımıyla borularla yönlendirilmesi veya pompayla binadan uzaklaÅŸtırılması gerekiyor.

  Yani, saÄŸlıklı bir drenaj sistemi yapabilmek için temel Kotunun altına inmek gerekiyor, altına geçirimsiz bir yüzey elde edip drenaj borusu yerleÅŸtirilecek, onun üzerine bir mıcırla kapama iÅŸlemi yapıldıktan sonra normal, biraz daha geçirimli bir toprak yüzeyle bina çevre dolgusunun yapılması gerekiyor, tabi bu çevre dolgusu yaparken yalıtımla ilgili yapılması gereken birkaç iÅŸlemler var, bina perde betonumuzu bütün esaslı bir yalıtım uygulaması yaptıktan sonra bu yalıtımın dolgulardan zarar gelmemesi için  XPS dediÄŸimiz ısı yalıtım levhaları ile korunması ve onun üzerine de drenaj levhası yapılması gerekiyor.

  Drenaj levhasını yapmamızdaki neden ise, yüzeysel gelen suların bina yalıtımına gelmeden drenaj levhasının üzerinden süzülerek drenaj borusuna sevk etmek.

  Burada dikkat edilmesi gerekilen bir konu var ki; su yalıtım uygulamasıyla drenaj sistemi beraber çalışan, koordine olan bir sistemdir.

 Hiçbirinin tek başına yapılmaması gerekiyor, su yalıtım uygulaması yapılıp onun üzerine bir drenaj levhası yapılması binaların ömrünü uzatacaktır